Umożliwiamy postęp Analiza żywności i napojów

kawa

czekolada

mleko

jogurt

mięso

Zgodnie z naszą przewodnią zasadą ENABLING PROGRESS (umożliwianie postępu), Verder Scientific może pomóc w na wielu różnych obszarach. Jeden z nich stanowią żywność i napoje. Jesteśmy liderami na rynku w zakresie mielenia wszystkich produktów, od oleistych i tłustych po włókniste i lepkie. Nasze rozwiązania w zakresie analizy wielkości cząstek i dynamicznej analizy obrazu w takich produktach jak kawa, kakao czy mleko w proszku są znane z niezawodności i powtarzalności. Jesteśmy liderem w analizie gęstości mleka i określaniu stabilności zawiesin, takich jak soki owocowe. Dostarczamy innowacyjne systemy do oznaczania białka i azotu całkowitego w żywności i paszach, a nasza specjalistyczna wiedza w zakresie analizy popiołu jest uznawana na całym świecie. Tutaj znajdziesz niektóre z naszych najbardziej popularnych rozwiązań.

Obejrzyj nasze webinarium na temat produktów spożywczych

  • Spopielanie żywności organicznej -Usuwanie zawartości wody z żywności.
Konwersja substancji organicznych za pomocą otoczenia Tlen/Powietrze. Spopielanie 

  • Zawartość azotu i białka metodą Dumasa
Zawartość białka, węgla i azotu w zależności od techniki spalania oraz znaczenie dobrego przygotowania dla uzyskania lepszych wyników. 

  • Dynamiczna analiza obrazu do kontroli jakości kawy w proszku
Kontrola jakości kawy - właściwy wybór między dynamiczną analizą obrazu a dyfrakcją laserową.

  • Zmiana składu żywności pochodzenia roślinnego
Formułowanie żywności na bazie roślin: ekran właściwości i denaturacja białek, rozpuszczalność i stabilność emulsji oraz warunki przechowywania. Różnica w stosunku do spopielania i pirolizy w analizie cukru.

  • Przygotowanie próbki za pomocą systemów mielenia
Jak przygotować i zarządzać złożoną żywnością, taką jak: żywność tłusta, wilgotna i lepka za pomocą młyna nożowego; mielenie kriogeniczne do pastowatej i tłustej żywności; zawartość błonnika w ziarnistym materiale za pomocą systemu rotorowego; suszona żywność, ryby i kukurydza mielone za pomocą systemu kulowego.

Zobacz, jak urządzenia Verder Scientific przyczyniają się do zapewnienia jakości i smaku kawy

Kawa to nie tylko napój; to kamień węgielny kultury, codzienny rytuał i doświadczenie, które rozpala zmysły. Jednak za każdą idealną filiżanką kryje się złożony proces uprawy, zbioru, palenia i parzenia. Aby zapewnić, że każdy łyk kawy odpowiada najwyższym standardom jakości i bezpieczeństwa, przeprowadza się szczegółową analizę produktu. Proces ten obejmuje od oceny sensorycznej i pomiaru zawartości wilgoci, przez testy na obecność pozostałości pestycydów, aż po badania mikrobiologiczne. Dzięki zastosowaniu różnorodnych metod analitycznych można zagwarantować, że każda partia kawy jest nie tylko smaczna, ale również wolna od niepożądanych zanieczyszczeń.

Kontrola jakości kawy

MICROTRAC z analizatorem Camsizer X2 Pomiar cząstek kawy w proszku za pomocą dynamicznej analizy obrazu

Różne metody przygotowywania w procesie parzenia i filtrowania (np. ekspres do kawy, kawa filtrowana lub AeroPress) wymagają różnego stopnia zmielenia kawy, tak by wydobyć maksimum jej aromatu. Gdy palone ziarna kawy są mielone na proszek, określenie rozkładu wielkości cząstek odgrywa decydującą rolę, ponieważ ma znaczący wpływ na właściwości parzenia i filtrowania, a tym samym na smak napoju. System pomiarowy składający się dwóch kamer zastosowany w analizatorze CAMSIZER X2 zapewnia szeroki zakres pomiarowy pozwalający uchwycić cały rozkład wielkości kawy w proszku podczas jednej analizy. Jednoczesne użycie dwóch kamer (CCD zoom i CCD basic) o różnych skalach odwzorowania zapewnia prawidłowy pomiar frakcji drobnych i grubych.

Więcej aplikacji dotyczących kawy

Młyny z rotorem do mielenia kawy

Próbki kaw “Arabica” i “Robusta” zmielona za pomocą młyna ultraodśrodkowego ZM 300

 

Oznaczanie białka: Analiza azotu

Analiza azotu: Wysoka zawartość azotu w ziarnach może prowadzić do pełniejszego smaku.

Oznaczenia termograwimetryczne

Określenie zawartości wilgoci zapewnia optymalny okres przydatności do spożycia 

 

Spopielanie kawy: Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa

Prawidłowe spopielanie kawy za pomocą AAF zapobiega zatrzymywaniu niepożądanych składników, takich jak metale ciężkie.

 

Pomiar porowatości/gęstości

Gęstość i porowatość umożliwiają mapowanie fizykochemicznego rozwoju kawy podczas palenia, badanie podstaw ekstrakcji. 

Ocena wielkości cząstek w czekoladzie

MICROTRAC z analizatorem Turbiscan LAB WPŁYW HARTOWANIA NA STABILNOŚĆ KREMU CZEKOLADOWEGO

Hartowanie jest niezbędnym etapem w procesie produkcji czekolady, ponieważ nadaje czekoladzie błyszczący i atrakcyjny wygląd. Pozwala również na szybkie zastyganie czekolady, łatwe wyjmowanie jej z form i zapobiega powstawaniu wykwitów. Czekolada zawiera tłuszcz kakaowy, który może składać się z sześciu różnych form krystalicznych. W przemyśle czekoladowym ważne jest prawidłowe hartowanie. Czekoladowy ganache to emulsja składająca się z czekolady i śmietany, którą można znaleźć w wielu wypiekach. W tej nocie aplikacyjnej prezentujemy metodę oceny stabilności ganache czekoladowego i wpływu temperowania czekolady na ich stabilność.

RETSCH z młynem RM 200 Od kakaowca do tabliczki czekolady: rola młynka moździerzowego.

Produkcja czekolady jest złożona i opiera się w dużej mierze na kontroli jakości surowców. Proces ten obejmuje zbiór, fermentację, suszenie, czyszczenie, prażenie, wstępne mielenie i rozdrabnianie śruty kakaowej w celu uzyskania proszku i masła kakaowego. Kontrola jakości obejmuje testowanie pod kątem zanieczyszczeń i optymalizację warunków mielenia. Młynek moździerzowy RM 200 jest skuteczny w kontroli jakości na skalę laboratoryjną, wytwarzając drobną masę kakaową przeznaczoną do dalszej analizy. RM 200 nadaje się zarówno do mielenia na sucho, jak i na mokro i może obsługiwać miękkie, twarde, kruche, pastowate, suche i mokre materiały o wielkości wejściowej poniżej 8 mm, dając przy tym rozdrobnienie  końcowe poniżej 10 μm, w zależności od próbki i konfiguracji urządzenia.

MICROTRAC z analizatorem MRB Sync Pomiar kakao, likieru czekoladowego i produktów przy użyciu analizatorów dyfrakcji laserowej Microtrac

Proces produkcji czekolady obejmuje kilka kluczowych etapów: fermentację i suszenie ziaren kakaowca, prażenie, oddzielanie i mielenie ziaren oraz produkcję likieru czekoladowego. Likier ten jest następnie przetwarzany na proszek kakaowy lub czekoladę. Krytycznym etapem jest konszowanie, które rozwija ostateczny profil smakowy czekolady poprzez zmniejszenie wielkości cząstek. Pomiar cząstek kakao i czekolady odbywa się za pomocą różnych instrumentów, przy czym najczęściej stosowaną metodą jest dyfrakcja laserowa.

Ocena wielkości cząstek w pochodnych produktach mleczarskich

Walidacja metod w nauce o żywności ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia jakości wyników i niezawodności analitycznej. Zautomatyzowane metody białkowe i termograwimetryczne zostały zwalidowane zgodnie z międzynarodowymi wytycznymi, obejmującymi popularne grupy żywności, takie jak mięso, nabiał i zboża. Opracowano trzy dokładne, opłacalne metody o dobrych odzyskach i współczynnikach z. Oznaczanie białka w czasie krótszym niż 5 minut oraz analiza wilgotności i popiołu przy użyciu jednej próbki. Wszystko to jest możliwe dzięki Eltra TGA Thermostep i CNr.

RETSCH z młynem GrindoMix GM 200 Młyn nożowy do mielenia sera

Mielenie substancji tłuszczowych, takich jak ser, stanowi wyjątkowe wyzwanie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i lepką konsystencję. Tłuszcz zawarty w serze może powodować jego zlepianie się, co utrudnia uzyskanie jednolitej wielkości cząstek. Specjalistyczny sprzęt, taki jak młynek nożowy GRINDOMIX GM 200, jest często niezbędny do skutecznego homogenizowania próbek sera, zapewniając spójne i wiarygodne wyniki.

MICROTRAC z analizatorem Camsizer X2 Analiza wielkości i kształtu cząstek mleka w proszku

Mleko w proszku jest szeroko stosowanym składnikiem w przemyśle spożywczym, cenionym za długi okres przydatności do spożycia i łatwość transportu. Zapewnienie jakości i konsystencji mleka w proszku ma kluczowe znaczenie, a jednym z kluczowych czynników w tym procesie jest analiza wielkości i kształtu cząstek. CAMSIZER, system dynamicznej analizy obrazu firmy Microtrac, zapewnia szczegółowe i dokładne pomiary wielkości i kształtu cząstek. Przeczytaj naszą notę aplikacyjną dla tego oznaczenia:

ELTRA z analizatorem TGA Oznaczanie termograwimetryczne mleka i sera

Analiza termograwimetryczna (TGA) jest cenną techniką analizy właściwości termicznych produktów mlecznych, takich jak mleko i ser. W mleku, TGA może być stosowana do określania zawartości wilgoci, zawartości tłuszczu i obecności innych lotnych związków. Analizując utratę masy w różnych zakresach temperatur, można dokładnie zidentyfikować i określić ilościowo te składniki. W przypadku sera, TGA pomaga w zrozumieniu zachowania rozkładu termicznego, w tym utraty zawartości wilgoci, tłuszczu i białka. ELTRA TGA Thermostep to potężny analizator termograwimetryczny, który usprawnia ten proces. Może jednocześnie analizować do 19 próbek o masie do 5 gramów i pracować w temperaturach do 1000°C. 

Rozwiązania Verder do tworzenia jogurtów

MICROTRAC z analizatorem Turbiscan LAB Badanie powstawania jogurtu

Jogurt jest wytwarzany poprzez zaszczepienie mleka bakteriami, które rosną w temperaturze od 42 do 44°C, wytwarzając kwas mlekowy, który powoduje koagulację białek mleka w jogurt. Proces żelowania jest zwykle badany za pomocą pomiaru pH, choć wahania pH (od 6,5 do 4,5) dostarczają ograniczonych informacji. Wykorzystując Turbiscan LAB z regulacją temperatury w czasie rzeczywistym monitorować można proces tworzenia się jogurtu. Daje to szczegółowy wgląd w żelowanie, synerezę produktu i jego stabilność w czasie.

Rozwiązania Verder w kontroli jakości mięsa

Zawartość popiołu w mięsie dzięki piecom do spopielania Carbolite


W wielu artykułach naukowych zawartość popiołu w mięsie jest ważnym wskaźnikiem składu mineralnego i ogólnej jakości. Popiół odnosi się do nieorganicznych pozostałości pozostałych po całkowitym spaleniu materii organicznej w mięsie. Zawiera on niezbędne minerały, takie jak wapń, potas i magnez, które są niezbędne dla różnych funkcji organizmu. Monitorowanie zawartości popiołu pomaga zapewnić, że produkty mięsne spełniają normy żywieniowe i są bezpieczne do spożycia. Zapewnia również wgląd w czystość mięsa i obecność wszelkich zanieczyszczeń.

Mielenie kriogeniczne w celu zachowania aromatu mięsa RETSCH


W przypadku mielenia kriogenicznego za pomocą młynów miksujących, próbka i kule mielące są umieszczane w naczyniu, który jest następnie chłodzony w kąpieli LN2. W tym procesie próbka staje się krucha, co ułatwia jej zmielenie bez generowania ciepła, które mogłoby wpłynąć na właściwości próbki. Młyny takie jak MM 400, MM 500, ZM 300 lub SM 300 są powszechnie używane do tego celu. Mogą one obsługiwać różne materiały, ale ważne jest, aby używać naczyń wykonanych z odpowiednich materiałów, takich jak stal lub PTFE, tak by uniknąć uszkodzenia tych naczyń w ekstremalnie niskich temperaturach.

Oznaczanie białek w mięsie ELTRA


Dokładne oznaczanie białka w mięsie ma kluczowe znaczenie dla spełnienia wymagań dotyczących etykietowania i zapewnienia zaufania konsumentów. ELEMENTRAC CN-r firmy ELTRA zapewnia niezawodne i wydajne rozwiązanie do tego celu. Korzystając z metody Dumasa, ELEMENTRAC CN-r mierzy zawartość azotu, która jest następnie przekształcana w zawartość białka. Metoda ta jest szybsza i bezpieczniejsza niż tradycyjne techniki, oferując precyzyjne wyniki w mniej niż trzy minuty.

Jakość i tekstura produktów mięsnych MICROTRAC


Kształt i rozmiar cząstek składników ma znaczący wpływ na jakość kiełbas i klopsików. Jednolita wielkość cząstek zapewnia spójną teksturę, poprawiając odczucie w ustach produktu końcowego. Mniejsze cząstki poprawiają również właściwości wiążące mieszanki mięsnej, co skutkuje lepszą spójnością i integralnością strukturalną kiełbas i klopsików. Kontrolując kształt i rozmiar cząstek, producenci mogą wytwarzać wysokiej jakości kiełbasy i klopsiki o pożądanej teksturze, smaku i konsystencji.

GLOBALNE MARKI. LOKALNE DOŚWIADCZENIE.

Dzięki dedykowanym zespołom ekspertów na całym świecie jesteśmy do Twojej dyspozycji - zawsze i wszędzie. Aby zaoferować wysokiej jakości usługi, Verder Scientific posiada szeroką sieć oddziałów i lokalnych biur sprzedaży. Z niecierpliwością czekamy na możliwość prezentacji naszych produktów, służymy wsparciem aplikacyjnym oraz kompleksową obsługą.

Oferty pracy

Skorzystaj z okazji, aby stać się częścią Verder Scientific.

Aplikuj teraz!